Luontoa, Puutarhaa ja pihaa

Lintujen talviruokinta päättyy appelsiiniin

Lintujen talviruokinta alkaa olla lopuillaan. Meidän mökillä lintujen talviruokinta aloitetaan sään mukaan. Lähdemme ruokaostoksille, kun talvi saapuu ja maa peittyy lumeen. Jos lintujen talviruokinnan päättää aloittaa, niin ruokintaa tulee jatkaa läpi koko talven. Siihen asti, kunnes maa on jälleen paljas ja sula. Pidämme omalta osaltamme tiukasti sopimuksesta kiinni.

Harvaan asutuilla alueilla linnut saattavat menehtyä, jos niiden ruoka loppuu kesken kaiken, varsinkin kovien pakkasten aikaan.

Lyhyen matkan muuttajat, joutsenet

Mökkiseudullamme on paljon joutsenia.  Ne saattavat tehdä lyhyttä muuttomatkaa etsien suojaisia talvehtimispaikkoja. Leutoina talvina ne saattavat talvehtia mökkiseudullamme koko talven ajan. Sänkipelloilla on suuria joutsenparvia.

Emme (yleensä) ruoki niitä, vaikka ne vierailevat ruuan toivossa rannallamme. Joutsen syö järven pohjasta vesikasveja. Niille riittää kasvisruokaa talvellakin ohitse virtaavassa matalassa vedessä.

Lintuja ruokitaan vain talvisin

Lumien sulettua siemensyöjät löytävät siemeniä muualtakin kuin ruokintapaikoilta. Kun puiden lehdet alkavat vihertää, on aika lopettaa talviruokinta. Meillä puiden lehdet eivät vielä viherrä (paitsi koivunoksat maljakossa). Muita kevään merkkejä sen sijaan löytyy!

Näsiä kukkii
Näsiä on mökillämme ensimmäinen kukkija.
Mökkimatkalla näimme tien pientareella leskenlehtiä.
Lumikellot kukkivat
Lumikellot hehkuvat valossa.
Leppäkertut odottavat havusuojaustan poistamista. Havujen alla on piilossa kylmäkäsittelyssä oleva siemenruukku.

Kesällä ei lintuja tarvitse ruokkia

Yleensä linnut löytävät luonnosta ravintonsa. Kesällä tarjottu siemenravinto saattaa haitata linnunpoikasten kasvua, sillä se on erilaista kuin poikasten luontainen hyönteisravinto.

Ruokintapaikan sijoittaminen

Vaikka lintujen talviruokailua on mukava seurata sisältä ikkunan takaa, olisi ruokintapaikat hyvä sijoittaa riittävän etäälle rakennuksista. Joissain suosituksissa mainitaan 10 metrin etäisyys. Linnut säikähtävät helposti eivätkä välttämättä uskalla tulla ruokintapaikalle. Hälytystilassa pakenevat linnut saattavat myös törmätä ikkunaan sen heijastaessa kuvaa metsästä tai taivaasta.

Ruokintapaikka olisi hyvä olla lähellä tuuheita havupuita tai pensaita. Ne antavat linnuille suojaa pedoilta ja viimalta.

Lintujen talviruokinta täydessä vauhdissaan. Lintulaudan läheisyydessä on puita ja pensaita. Sinne voi lentää piiloon, jos tulee turvaton olo. Erityisesti (aamuisin piipahtavat) närhet ja mustarastaat ovat hyvin arkoja.

Pihapiiriin voi  laittaa useampiakin ruokintapisteitä. Niihin voi sijoittaa erilaisia ruokinta-automaatteja, talipallo- ja rasvapötkötelineitä.

Moni haluaa rakentaa oman lintulaudan tai ruokinta-automaatin itse. Tällöin tulee muistaa, ettei kyllästettyä puuta saa käyttää sen myrkyllisyyden vuoksi.

Mitä ruokaa ei pidä tarjota linnuille?

Lintujen ruokabuffettiin kelpaa monenlainen ruoka, kunhan se ei ole liian suolaista tai pilaantunutta. Ei ole myöskään soveliasta tarjota linnuille homeista, maustettua tai vettynyttä ruokaa. Leipäpalat täyttävät vatsat mutta ravitsevuus on kyseenalaista.

Minkälainen buffetti käy linnuille kaupaksi?

Lintujen herkkuja ovat kuorettomat auringonkukan siemenet, murskatut maapähkinät ja tali. Nämä ovat lintujen juhlapöydän kunkkuja. Jotkut linnut pitävät myös kaurasta ja hirssistä.

Kaupoista löytyy valmisruokaa: runsaasti erilaisia rasvasiementankoja ja talipalloja. Niillä pärjää mainiosti läpi ruokintakauden.

Talipalloja saa verkottomina ja verkollisina. Verkottomat ovat linnuille turvallisempia, koska silloin ei ole verkkoon tarttumisen vaaraa. Verkottomat tangot ja pallot voi laittaa niitä varten myytäviin metalliverkkohäkkeihin.

Lintujen talviruokinta
Tämä menu on monipuolinen. Tarjolla on erilaisia siemeniä, jyviä ja talipalloja.
Lintujen talviruokinta on helppo toteuttaa talipallojen avulla. Verkottomat talipallot laitetaan ruokintalaitteeseen.
Meillä lintujen talviruokinnan hittituote on ”lintujen rasvaravinto”. Tuote on halpa (alle pari euroa pussi).

Ruokintapaikasta voi levitä tauteja

Perinteiset lintulaudat ovat usein niitä kaikkein kauneimpia. Varsinkin, jos joku taituri on osannut tehdä sellaisen itse. Perinteisen lintulaudan huono puoli on se, että linnut istuvat ruoan päällä ja pääsevät ulostamaan ruokansa joukkoon. Tällöin erilaiset taudit voivat levitä. Maaruokinta puolestaan saattaa houkutella paikalle hiiriä ja rottia.

Ruokinta-automaatti on kätevä vaihtoehto

Suositeltavampaa on käyttää ruokinta-automaatteja, joiden säiliöstä ruoka valuu alareunassa oleviin kouruihin sitä mukaa kun sitä syödään. Linnut eivät myöskään pääse seisoskelemaan ruokansa seassa. Ruokinta-automaattien isot säiliöt mahdollistavat sen, ettei ruokaa tarvitse olla lisäämässä päivittäin.

Ruokintalaite on helppo täyttää irrotettavan kattolappeen kautta.

Suomen runsaasta 240 lintulajista meille jää talviksi noin 70 lajia

Monipuolisella ruokinnalla voimme houkutella ruokintapisteisiin jopa kymmeniä erilaisia lintulajeja. Tutuimmat lintulautojemme siipiveikot ovat tali- ja sinitiaiset, keltasirkut, viherpeipot ja punatulkut.

Ruokintapisteet houkuttelevat perusporukan lisäksi paikalle myös oravia, variksia, harakoita, ja närhiä. Nämä isommat vieraat saattavat napata suuren osan tarjolla olevista herkuista.

Kun lintujen talviruokinta päättyy – ruokintatelineiden ja -paikkojen puhdistus

Kun talviruokintakausi päättyy, tulee ruokintatelineet ja –paikat puhdistaa. Ruokintatelineet on hyvä puhdistaa ulkona, koska niissä on aina lintujen ulosteita. Puhdistamisessa on hyvä käyttää käsineitä ja puhdistuksen jälkeen on syytä pestä huolellisesti kädet.

Ruokintapisteiden ympäristö on hyvä siivota. Meidän lintujen ruokintapisteet ovat kauden päätyttyä melkoisen epäsiistit. Maassa on paksulti hylättyjä jyviä, roskaa ja jätöksiä.

Lintulauta on asennettu liian lähelle taloa. Se saa siirron parempaan paikkaan ensi ruokintakaudeksi. Ronkelit linnut valikoivat ruokansa. Tältä ruokintapaikka sitten näyttää kauden lopussa.

Linnut levittävät kasvien siemeniä

Linnut saattavat tehdä puutarhanhoidosta kiinnostuneelle ruokkijalleen palveluksen. Ne levittävät kasvien siemeniä ulosteen mukana. Siemenet eivät yleensä hajoa lintujen ruuansulatuksessa. Meidänkin ruokintapaikkojen läheisyydestä putkahtaa välillä kivoja kasviyllätyksiä. Auringonkukkien alkuja kasvaa takuuvarmasti hylätyistä auringonkukan siemenistä.

Lintupöntöt puihin

Saadaksemme nauttia siivekkäistä ystävistämme kesälläkin, olemme puhdistaneet heille lintupöntöt valmiiksi.

Puhdistettu lintupönttö kiinnitettiin puuhun maaliskuun alussa. Nyt sinne odotetaan asukkaita.
Puidenkaatoprojektin myötä osa lintupöntöistä on kiinnitetty talojen yläseinustoille.

Näin teet karanteeniajan puhdetyönä keväisen appelsiini-automaatin!

Näinä aikoina luovat kodin piirissä tehtävät puhdetyöt ovat arvossaan. Tässä ratkaisussa yhdistyvät omenapuun leikkuu, terveellinen aamiainen, kierrätys ja ekologisuus. Toteutustavassa kannattaa käyttää omaa luovuutta. Meillä tehtiin näin:

  1. Tee omenapuuhun kevätleikkaus. Kerää oksia maljakkoon, jotta saat nauttia niiden varhaisesta kukinnasta. Aseta maljakko aamiaispöytään koristeeksi.
  2. Syö tukeva aamiainen, johon kuuluu puristettu appelsiinimehu. Juo se kauniista lasista hitaasti nauttien. Jätä appelsiinin puolikkaat odottamaan työstöä.
  3. Aamiaisen päätyttyä nappaa maljakosta omenapuun oksa ja katkaise siitä 30cm pätkä.
  4. Tee linnulle orsi seuraavalla tavalla. Pistä oksan pätkä puolikkaan appelsiinin kuoren läpi poikittain.
  5. Toisesta appelsiinin puolikkaasta tulee ruokinta-laitteen katto. Pistä pidempi oksa molempien appelsiinin läpi
  6. Täytä appelsiini lopuilla linnunruuilla ja tökkää hökötys pystyy pihalle. Mielellään sellaiseen paikkaan, jonne näet ikkunastasi.

Appelsiini lintulauta

Tähän päättyy viimeistään lintujen talviruokinta.

Vieraanvaraisuudestamme huolimatta meillä ei kesäsesonkeina ole bed and breakfast palvelua. Tarjolla on ainoastaan majoituspalvelu ilman aamiaismahdollisuutta.

Lintujen talviruokinta

1 thought on “Lintujen talviruokinta päättyy appelsiiniin

  1. Ihana juttu!!!!!!!!!! Opin paljon kaikenlaista, nyt voisin aloittaa lintujen ruokinnan. Kiitos tästä jutusta!!<3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.